Potravinové odpady
Výzkum potravinových odpadů ve VÚV TGM, v. v. i. reaguje na rostoucí legislativní požadavky EU i ČR a na skutečnost, že největší část těchto odpadů pochází z domácností.
Od roku 2019 se projekty zaměřují zejména na:
- Prevenci vzniku potravinových odpadů v domácnostech, gastronomii, maloobchodě a potravinářském průmyslu.
- Vývoj metod pro měření a sledování množství potravinového odpadu napříč potravinovým řetězcem.
- Osvětu a vzdělávání – tvorbu nástrojů a metodických materiálů pro obce, školy, provozovatele zařízení a podniky.
- Optimalizaci separace a sběru biologicky rozložitelných odpadů včetně specifických toků, jako jsou kávová sedlina či gastroodpady.
Tyto aktivity přispívají k redukci skládkování, naplňování cílů oběhového hospodářství a ochraně životního prostředí.
Datum poslední aktualizace nebo revize stránky: 4.12.2025