CeHO

Centrum pro hospodaření s odpady

«Odpady nejsou problém. Jsou příležitost. Výzkum, který pomáhá obcím, školám i životnímu prostředí.»

O násVýzkum a projektyInformační centrumArchiv tématAktuality

Výzkum a projekty

Potravinové odpady

Výzkum potravinových odpadů ve VÚV TGM, v. v. i. reaguje na rostoucí legislativní požadavky EU i ČR a na skutečnost, že největší část těchto odpadů pochází z domácností.

Od roku 2019 se projekty zaměřují zejména na:

  • Prevenci vzniku potravinových odpadů v domácnostech, gastronomii, maloobchodě a potravinářském průmyslu.
  • Vývoj metod pro měření a sledování množství potravinového odpadu napříč potravinovým řetězcem.
  • Osvětu a vzdělávání – tvorbu nástrojů a metodických materiálů pro obce, školy, provozovatele zařízení a podniky.
  • Optimalizaci separace a sběru biologicky rozložitelných odpadů včetně specifických toků, jako jsou kávová sedlina či gastroodpady.

Tyto aktivity přispívají k redukci skládkování, naplňování cílů oběhového hospodářství a ochraně životního prostředí.

Datum poslední aktualizace nebo revize stránky: 4.12.2025

Kontakt

Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i.
Podbabská 2582/30
160 00 Praha 6
Česká republika

http://www.vuv.cz

Vedoucí oddělení

Ing. Dagmar Vološinová
dagmar.volosinova@vuv.cz
+420 220 197 245

Technicky zajišťuje

Hydroekologický informační
systém VÚV TGM
(HEIS VÚV)

http://heis.vuv.cz
© Copyright: Výzkumný ústav vodohodpodářský T. G. Masaryka, veřejná výzkumná instituce. Design: Jiří Picek. 2025. Fotografie: CeHO, není-li uvedeno jinak. Statistika přístupů